Bettina og Morten Poulsen reflekterer over de første 15 måneder som missionærer i Tanzania.
Bettina og Morten Poulsen blev udsendt til Tanzanias næststørste by, Mwanza, i august 2023. De har begge ledererfaring med socialt arbejde fra hjembyen Aalborg. Bettina som leder i Barnets Blå Hus og Morten som assisterende leder på Bo- og støttecenter Løvdal i Aalborg Kommune.
I Tanzania løfter de forskellige opgaver: Bettina understøtter f.eks. teologisk uddannelse af lægfolk i provinsen, mens Morten arbejder med vedligeholdelse og udvidelse af kirkebygninger. De har begge et stort fokus på at udvikle kirkens egen missionsindsats
– Vi oplever et stærkt samarbejde og gensidig læring i vores lille team, siger Bettina om samarbejdet med de lokale partnere, præsteægteparret Subira og Elias Mlewa.
Lokalt ansvar og bidrag
Forventningerne til missionærerne er store.
– Vi har gjort vores bedste for at være nysgerrige og åbne, når tingene bliver gjort anderledes, end vi er vant til, fortæller Bettina. Morten tilføjer:
– Der har været situationer, hvor vi måtte tilpasse os omstændighederne og sige: ’OK, vi gør det på den måde, der er mulig nu.’
Det er vigtigt at engagere lokalsamfundet, mener de.
– Dilemmaet er at vi bliver set på, som dem med mange penge, men vi ønsker, at de skal se sig selv som ressourcestærke, siger Bettina.
Dette gælder for eksempel ved opførelse af en brønd.
– Ved det første møde omkring etableringen af brønden bad vi dem danne en komité, som skulle være med til at etablere brønden og efterfølgende have ansvar for drift og vedligehold. Vi stillede komitéen spørgsmål som ”Hvordan vil I skaffe penge til vedligehold?” Komitéens løsning blev at indføre en lille betaling for hver spand vand. På den måde blev ansvaret og beslutningen deres egen.
– Det at hjælpe dem med at identificere egne ressourcer, og det tror vi gør den største forskel for dem på den lange bane,” siger Morten.
Realisme i byggeprojekter
Morten forklarer, at samarbejdet også er vigtigt i kirkebyggerierne:
– Lokalsamfundet skal bidrage og på den måde være en del af projektet. Ofte beder vi dem om selv at sørge for løn til fundierne, håndværkerne, og en del af materialerne.
Erfaringen viser, at hvis man selv også bidrager økonomisk til noget og er med i beslutningsprocesserne, så passer man bedre på det. Det betyder, at der ligger et stort og vigtigt arbejde i at være i dialog med f.eks. ældsterådet i landsbykirkerne om renovering eller nybyggeri. Bettina tilføjer:
– Det betyder, at tegninger må tilpasses til det, der er realistisk at gennemføre.
Taknemmelighed og tro i hverdagen
Begge missionærer har fundet stor inspiration i den tanzaniske måde at leve og tro på. Morten fortæller:
– En vigtig læring for mig har været at bede til Gud, før jeg begynder at lægge planer eller finde løsninger. Tidligere har jeg ofte handlet først og bedt bagefter. Denne erfaring har ændret min tilgang.
– For mig er det den store taknemmelighed over livet. Det er meget opmuntrende og et godt sted at leve sit liv ud fra. Taknemmeligheden afhænger slet ikke af ens materielle velstand. Den handler om, at man lever! Derfor er man taknemmelig. Det synes jeg er smukt. siger Bettina.
”Just do it”
Hvad vil I sige til dem, som måske overvejer at rejse ud, som I har gjort?
– Jeg vil sige som NIKE: ”Just do it.” Man kan på ingen måde forestille sig, hvordan det er at leve hernede. Men hvis man fornemmer sig ledt i den retning og har lyst til at gøre en konkret forskel i en anden kultur, så skal man gøre det. Og så skal man selvfølgelig have de rette kvalifikationer, smiler Bettina. Morten tilføjer:
– Det er betryggende at have BDM i ryggen. Man er ikke alene, men har støtte fra BDM’s mange års erfaring.
Bettina og Morten Poulsen vender hjem til Danmark i sommeren 2025 med en række værdifulde erfaringer, som de glæder sig til at dele med andre.