Albanien

Fra klubbarn til første lokale præst

Det begyndte som en lille børneklub med ni børn og tre kvinder, som ønskede undervisning i kristendom. Enhver form for religion havde siden 1967 været forbudt ved lov, da den Lutherske Brødrekirke startede sit arbejde i hovedstaden Tirana i juni 1993.

I dag tæller kirken over 300 medlemmer og virker ud fra lokale forsamlinger i seks byer. Og nu er planen, at kirken skal have landets første lokale lutherske og kvindelige præst.

Pige blev præst

Dena Grillo Fortuzi hed en af pigerne, som deltog i den allerførste børneklub for 25 år siden. I dag har hun gennemført en teologiske uddannelse og er nu ordineret som præst. Dermed har Brødrekirken i Albanien taget endnu et stort skridt i sin udvikling, for Dena er nu både præst og leder for menighederne i de seks byer.

Med støtte fra Danmark

Fra kirkens spæde start i begyndelsen af 1990´erne har Brødremenighedens Danske Mission sammen med andre støttet den nye Brødrekirke i Albanien. BDM støtter den unge kirke med økonomi, kirkebyggeri, lejrcenter, gudstjenester og undervisning. Den Internationale Brødrekirkes generalsekretær Jørgen Bøytler er den albanske menigheds præst og desuden mentor og teologisk vejleder for Dena Grillo Fortuzi i forbindelse med hendes teologiske studier på det lutherske universitet i Betlehem, Pennsylvania i USA.

BDM har lavet en 5-årig aftale med Brødrekirken om deres ansættelse af Dena. I perioden 2019 til 2023,  har vi forpligtet os på at understøtte lønudgifterne ved hendes ansættelse.

Kirkens hovedcenter er i Tirana. Derudover arbejdes der i byerne Lezha, Barthore, Elbasan, Burrel og Pogradec. Hver lokale menighed har egen ledelse og klubledere, men får overordnet støtte fra hovedcenteret. De lokale kirkecentre har børneklubber, ungdomsgrupper og kvindegrupper, ligesom der også afholdes ugentlige lægmandsgudstjenester uden deltagelse af en præst. I Burrel og i Progradec driver kirken to børnehaver, som hovedsageligt er finansieret af tyske projekter og delvis forældrebetaling. Dertil kommer et voksende socialt-diakonalt arbejde blandt Albaniens fattige.

Kirkens nuværende præst er Jørgen Bøytler, som også er brødremenighedspræst i Christiansfeld og BDMs formand.

SÅDAN KAN DU HÆLPE:
Støt ansættelsen af Dena Grillo Fortuzi som præst

Hjælper Albaniens udsatte

Brødrekirken uddeler nødhjælp og yder hverdagshjælp til udsatte albanere

Brødrekirken i Albanien er engageret i et voksende socialt-diakonalt arbejde blandt udsatte mennesker i flere af de byer, hvor kirken har menigheder eller menighedsgrupper.

Både i dagligdagen og i forbindelse med de to kraftige jordskælv, som ramte Albanien i 2019 og senest med corona-pandemien har Brødrekirken hjulpet mennesker med nødhjælpspakker og andre fornødenheder. Flere steder i koordineret indsats og efter aftale med myndighederne.

Blandt de mest udsatte grupper, som Brødrekirken i dag rækker ud til, er roma-familier i byen Lezha.

Sommercamp på albansk

Hvert år samler Brødrekirken i Albanien børn, unge og familier til sommerlejre i et naturskønt område ved Progradec, hvor kirken råder over sin egen lejrbygning

Med fokus på fællesskab, undervisning og oplæring i den kristne tro mødes op mod 100 af kirkens medlemmer hvert år på sommerlejr i Progradec.

En uge som byder på uforglemmelige oplevelser, gæstetalere, møder og gudstjenester, sport, mad under åben himmel, strandture og meget mere.

Med støtte fra Y´s Men´s Danmark var BDM for nogle år siden med-initiativtager til lejrbygningsprojektet, som nu hver sommer kommer børn, unge og familier til gavn, når de samles på lejren.