Burundi-Rwanda

Kirkebyggeri i Burundi

BDM støtter Brødrekirken i Burundi med en ny kirkebygning og afholdelse af seminarer for kirkens præster og ledere.

BDM har støttet et nyt kirkebyggeri i Burundis hovedstad Bujumbura. Pengene er brugt til at købe grund og byggematerialer. Bygningen er nu taget i brug.

Brødrekirken i Burundi var ellers i en presset situation, da man landets regering vedtog en ny og mere restriktiv lov om kirkebyggeri. Loven betød, at Brødrekirkens måtte lukke tre mindre kirker i byen.

I dag er en ny, stor kirke samlingspunkt og hovedkvarter i byen. Der holdes nu tre gudstjenester om søndagen og bygningen er base for kirkens forskellige arbejdsgrene i byen.

Den nye kirkebygning er også ramme om ugelange præste- og lederseminarer, som seniorvolontørerne Birthe og Kaj Bruun faciliterer. Præster og deres ægtefæller kommer fra hele landet for at gennemgå et undervisningsforløb, som kirkens egne dygtige ledere står for

Brødrekirken i Burundi og Rwanda er en såkaldt ”Mission Province” i den globale Brødrekirke. Det betyder, at Brødremenighedens Danske Mission sammen med Brødrekirken i Tanzania hjælper kirkerne med kurser, træning af præster og ledere, støtte til kirkebyggeri og transportmidler for præster o.l.

Bujumbura var hovedstaden i Burundi, indtil regeringen i 2018 besluttede at gøre byen Gitega i den centrale del af landet til ny hovedstad. Bujumbura ligger, ligesom en stor del af BDMs arbejde i DR Congo og Tanzania, tæt på kysten ved Tanganyikasøen og udgør stadig landets kommercielle hovedstad.

Burundi er et af verdens fattigste lande. FN anslår (2018), at der er 11 millioner indbyggere. Ifølge Human Development Index lever mere end 75% af befolkningen under fattigdomsgrænsen. Dertil har landet af flere omgang fra 1972 til 2006 oplevet borgerkrige og blodige opgør mellem Tutsier og Hutuer, som har kostet flere end 300.000 mennesker livet. Siden 2006 har der dog været ro og nogenlunde stabilitet i landet.

Glæde over bibler i Rwanda

Der er stor efterspørgsel på bibler i det østafrikanske land.

BDM har i flere år støttet Brødrekirkens udvikling i landet ved nordspidsen af Tanganyikasøen. Derfor reagerede vi da også hurtigt, da vi først i februar modtog en appel fra kirkens ledelse om behovet for flere bibler. Nu uddeles 500 nyindkøbte bibler til små grupper af kristne, der mødes rundt om i hjemmene.

Under Coronapandemien havde Brødrekirkens 8.000 medlemmer kun mulighed for at forsamles i små grupper i private hjem. Her viste det sig, at der var mangel på bibler. Op mod 80 procent af kirkens medlemmer har ikke en bibel, men mange har en tørst efter at kunne læse den.

Scholarships til præster

BDM støtter med stipendier til teologisk videreuddannelse

BDM støtter teologisk uddannelse af præster og kirkeledere i DR Congo, Burundi og Tanzania. I begyndelsen af februar 2020 dimitterede én af dem, Jacques Bya’unda Byames. Han er præst og formand for Brødrekirken i Østcongo-provinsen. Han afsluttede en bachelor i teologi fra Hope Africa University i Bujumbura i Burundi og skal efter planen fortsætte med at læse en master i teologi samme sted.

Jacques har i en årrække været en nøgleperson i BDMs samarbejde med Brødrekirken i DR Congo. Han besøger jævnligt børnehjemmet i Uvira, som vi understøtter økonomisk, og har også tilset hospitalsbyggeriet i Baraka.

I Burundi har vi desuden ydet tilskud til generalsekretær Edouard Nsengiyumvas masterstudier i teologi, også i Bujumbura. At understøtte kvalitetsuddannelse af Brødrekirkens præster og ledere har høj prioritet for BDM. Det langsigtede perspektiv i dette fokus er, at vi gennem uddannelse hjælper med at udruste og træne vores partnere, så de klædes godt på til lede, tage ansvar og tjene til menighedernes og samfundets bedste.