Erik Baun afløses af Carsten Winther efter 10 år i spidsen for salg af adventsstjerner.
Den 30. juni 2024 gik Erik Baun af som leder af Brødremenighedens adventsstjerner, de såkaldte Herrnhuter stjerner. Hans afløser, Carsten Winther, har overtaget stafetten og er allerede i fuld gang med lageroptælling, salg og forsendelse af de berømte stjerner.
Erik Baun var missionssekretær i BDM fra 1981 til 1986 og generalsekretær fra 2007 til 2014, hvorefter han har stået for salget af Herrnhuter-stjernerne siden BDM fik dem ”tilbage” fra Indre Mission for nøjagtig 10 år siden.
Hvad har været din bedste oplevelse?
– Der har været mange! Men en af dem er en tankevækkende overskrift i et blad med et interview med mig om stjernerne: ”Gaven, der aldrig byttes!” Og så har jeg tænkt tilbage: Nej, jeg mindes ikke nogen, der har villet bytte, medmindre de ville have en anden farve. Det har totalt set været en rigtig dejlig oplevelse at sælge Herrnhuter-stjerner.
Stjernen giver håb og viser vej
Stjernens symbolik betyder meget for Erik Baun:
– Det giver nogle muligheder i samtaler med kunder. Der kan man tale om lyset, tale om den hvide og røde farve, om renhed gennem Kristi blod. Stjernen er en lille sol, der lyser op med håb, fortæller han og tænker på en særlig oplevelse:
– Den første jul efter min far var død kom vi ud af kirken sidst på eftermiddagen og så en klar stjerne lyse på en ren blå himmel. Det var som om stjernen ville vise vej. Den lyste så klart, og der var ingen konkurrenter. Den viste bare: Der er en vej. Der er håb forude.
Hvordan har du det med at slippe stjernesalget?
– Det har jeg det forbavsende godt med. Og så hjælper det, at min afløser er en god mand på posten.
Vil lave noget fornuftigt
Erik Bauns afløser er Carsten Winther, der har baggrund i hæren og gik på pension som 60-årig for seks år siden.
– Jeg er jo nået til alder og skelsår, og derfor synes jeg, man skal trappe lidt ned. Det har jeg så gjort nogle år, og så har jeg fundet ud af, at det blev lidt kedeligt. Så nu vil jeg gerne trappe lidt op igen, fortæller han med et smil.
– Den måde, jeg skal arbejde på i det her virke, passer mig rigtig fint, tilføjer han. – Det passer mig strålende at arbejde meget, når det er mørkt og koldt, og arbejde lidt mindre, når det er lyst og varmt.
De seneste 4-5 år har Carsten Winther brugt ”rigtig meget tid på at male hus og stakit og klippe hæk”, som han udtrykker det.
– Men nu synes jeg, der var tid til at lige lave lidt fornuftigt en gang imellem. Og så er det at arbejde også en social foreteelse, som kan give rigtig meget, fordi man får nogle input fra andre gode mennesker.
Overskuddet batter noget i Afrika
Hvad glæder du dig mest til i den nærmeste fremtid?
– Jeg glæder mig mest til at komme rundt til vores gode forhandlere. Jeg starter med det sønderjyske; det er nemmest her i starten. Jeg glæder mig til at møde dem, få nogle input fra dem, og høre hvad de kunne tænke sig. Og så glæder jeg mig også til at se det resultat, vi får ud af stjernesalget, nemlig en masse penge til missionsarbejde i Afrika. At det rent faktisk batter noget og fylder noget hos dem, der har brug for hjælp i Afrika.
Hvordan har du det med at det ikke er en profitvirksomhed, men at overskuddet går til noget godt?
– Det tror jeg langt de fleste mennesker ville have det godt med. Og jeg har det også personligt rigtig godt med det. Det betyder jo også, at man kan fortælle andre om formålet og få dem til at tænke over, at det faktisk også kan gøre noget godt for én selv at gøre noget godt for andre.
Carsten Winther er 66 år og bor i Hejlsminde med sin hustru Anette. Parret har to børn ”og en masse børnebørn”.