BDM markerer 30 års engagement i Albanien

Brødrekirken i Albanien er på 30 år vokset fra en søndagsskole til seks menigheder med et omfattende hjælpearbejde. Jubilæet markeres på lørdag.

Lørdag den 17. juni markerer Brødrekirken i Albanien, at det er 30 år siden, de første søndagsskoler blev startet. Brødremenighedens Danske Mission (BDM) har været en central partner fra den første spæde begyndelse.  I dag er arbejdet vokset til seks menigheder, der yder en stor social indsats blandt fattige og udsatte.

Brødrekirken ledes i dag af Dena Fortuzi, der som barn kom med i en af de første kristne grupper i Albanien.

– Jeg blev født i et land, der havde været undertrykt af det osmanniske imperium i 500 år (1479-1912), og hvor religioner var blevet afskaffet i årtier af et strengt kommunistisk regime (1941-1991). Men i 1991 blev religionerne endelig tilladt med demokratiets ankomst i Albanien. Og med stor støtte fra BDM og andre kirker og kristne organisationer, blev vores kirke startet i Albanien.

Brødrekirken startede i 1993, da daværende generalsekretær i Dansk Europamission og senere missionssekretær i Brødremenighedens Danske Mission Ankjær Poulsen introducerede kristendommen for børnene og de unge. Forinden havde repræsentanter for landets nye demokratiske ledelse bedt danske organisationer om hjælp til at oplære børn og unge i demokrati og kristne værdier.

– Det var Ankjær Poulsen, der introducerede mig for Jesus Kristus, fortæller præsten Dena Fortuzi og uddyber: – Jeg kan stadig høre hans stemme, der forklarer mig, hvad det at tro på Kristus betyder. Helt fra begyndelsen er jeg blevet oplært af danske præster og missionærer, der kom til Albanien, at religion ikke er begrænset til søndag morgen, hvor man kysser ikonerne for at blive frelst, men at det er en tro, der udleves i praksis.

30-årsjubilæet fejres lørdag den 17. juni i Brødrekirken i Tirana. Fra Danmark deltager BDM’s formand Jørgen Bøytler, Ankjær Poulsen selv, samt hans søn Niels Hviid, der i dag er sognepræst i Gellerup ved Aarhus og selv har været volontør i Albanien sommeren 1995.

Fakta:

Dena Fortuzi blev ordineret som præst i Brødrekirken i Albanien i september 2022. Kirken består i dag af seks menigheder og har et omfattende socialt arbejde blandt romaer og fattige familier.

Læs hele hendes historie her.

Ankjær Poulsen var missionssekretær i BDM fra 1994 og kom fra Dansk Europamission, hvor han i 1992 som generalsekretær havde fået en officiel henvendelse fra Albanien om at støtte til børn og unge i Albanien. En ny demokratisk regering ønskede efter årelangt ateistisk diktatur at gennemføre fuld religionsfrihed og gav kirkerne det fulde ansvar for undervisningen.

Billede øverst: Ankjær Poulsen med nogle af børnene. Det er Dena med den lyserøde kjole. Privatfoto.