Præst i Albanien: ’Jeg blev oplært af danske missionærer’

BDM i Albanien gennem 30 år: Dena Fortuzi var som barn med i en af de første kristne grupper i Albanien. Her fortæller hun om at vokse op i et ateistisk diktatur og møde kristendommen, da det endelig blev tilladt at tale om Gud.

Kronik af Dena Fortuzi, præst i Brødrekirken i Albanien

Jeg blev født i Tirana, Albanien, i en tid, hvor mit land var under et strengt kommunistisk regime. Al religion blev afskaffet. I skolen blev vi undervist i, at mennesker stammer fra aberne, og da jeg i tredje klasse nægtede dette foran hele klassen, fik jeg en dårlig karakter. Jeg løb grædende hjem.

Selvom jeg ikke var opdraget som kristen, og jeg først mødte Kristus, da jeg var 12 år, lærte mine forældre mig, hvad kærlighed betyder, så min barndom var lykkelig og glad. De fleste af mine barndomsminder rummer en dyb følelse af kærlighed og omsorg, fordi jeg er opdraget af to forældre, der elskede og respekterede hinanden.

Bedstemor sagde ”Shhhhh!”

Men jeg blev i 1981 født i et land, der havde været undertrykt af det osmanniske imperium i 500 år (1479-1912), og hvor religioner var blevet afskaffet i årtier af et strengt kommunistisk regime (1941-1991).

I kommunisttiden kan jeg huske, hvordan min bedstemor holdt sin kristne tro hemmelig, og hver gang vi hilste på hinanden, nævnte hun Gud, og så lavede hun en særlig lyd med en finger foran sine læber: ”Shhhhhh!”

I 1991 blev religionerne endelig tilladt med demokratiets ankomst i Albanien. Og med stor støtte fra Brødremenigheden i Danmark og andre kirker og kristne organisationer, blev vores kirke startet i Albanien.

Søstre og brødre fra dengang medgiver, at det ikke var let, men de blev kaldet til at danne bibelgrupper og tage sig af børn.

Ankjær Poulsen med nogle af børnene. Det er Dena med den lyserøde kjole.

Oplært af danske præster

Selvom jeg havde hørt om Jesus og kirken i det postkommunistiske Albanien, var det i 1993, at alting startede. Det var Ankjær Poulsen, der introducerede mig for Jesus Kristus. Jeg kan stadig høre hans stemme, der forklarer mig, hvad det betyder at tro på Kristus betyder. Jeg blev døbt i 1996 af Knud Schjødt Pedersen, og han gav mig min første personlige bibel. Han lærte mig at læse i Bibelen som en daglig praksis.

Helt fra begyndelsen er jeg blevet oplært af danske præster og missionærer, der kom til Albanien, at religion ikke er begrænset til søndag morgen, hvor man kysser ikonerne for at blive frelst, men at det er en tro, der udleves i praksis.

Dena underviser i det første lejede lokale i Tirana.

Et personligt forhold til Jesus

Jeg lærte, hvad det betød at have et personligt forhold til Jesus, at samles i hjemmene, læse i Bibelen, dele et budskab, synge og bede.

Jeg var et af børnene i den første kristne gruppe i Albanien, og at læse Bibelen var et glædeligt øjeblik, hvor vi også kunne lege. Jeg tror, at det på det tidspunkt var meget vigtigt for børn i et land, hvor religioner aldrig blev forklaret.

Mens jeg så det banebrydende kristne arbejde i mit land, begyndte jeg at stille spørgsmål, mens jeg forsøgte at identificere, hvem jeg selv var i en ny virkelighed i vores land.

Fakta:

Dena Fortuzi blev ordineret som præst i Brødrekirken i Albanien i september 2022. Kirken består i dag af fem menigheder og har et omfattende socialt arbejde blandt romaer og fattige familier.

Ankjær Poulsen var missionssekretær i BDM fra 1994 og kom fra Dansk Europamission, hvor han i 1992 som generalsekretær havde fået en officiel henvendelse fra Albanien om at støtte til børn og unge i Albanien. En ny demokratisk regering ønskede efter årelangt ateistisk diktatur at gennemføre fuld religionsfrihed og gav kirkerne det fulde ansvar for undervisningen.