’Vi føler os skyldige over at leve, mens andre dør’

Fra Stjernebjerget Rehabiliteringscenter i Ramallah på Vestbredden har BDM modtaget denne opdatering.

Hvad skal jeg sige? Dette er det største mareridt for palæstinenserne!

Det skriver Ranya Karam i en mail om situationen for børnene og de unge, forældrene og medarbejderne ved Stjernebjerget Rehabiliteringscenter, som BDM og den internationale Brødrekirke støtter.

– Det påvirker os alle at se, hvad der sker i Gaza, skriver centerlederen. – Vi er ikke i humør til at gøre noget. Der er en følelse af total depression og hjælpeløshed. Vi føler os skyldige over, at vi ”lever”, og de andre dør hvert sekund, ikke en gang hvert minut.

Det er én ting at se krigen mellem Hamas og Israel via skærm herhjemme og at være midt i orkanens øje.

– At se de døde børn og spædbørn, de sårede og bange børn, der har mistet deres søskende og forældre og spørger, om de vil dø eller leve, er forfærdeligt, fortsætter Ranya Karam.

Hvordan går det på centeret?

– Situationen er ikke stabil. Vi følger myndighedernes anvisninger, så hvis skoler holder åbent, gør vi det også. Indtil videre har skolerne været åbne det meste af tiden. Men halvdelen af vores elever kommer ikke på centret, nogle på grund af problemer med transport eller lukninger i deres landsbyer, andre fordi deres familier er bange for at sende dem, hvis situationen nu skulle eskalere. I dag har vi dog flere elever på centret, omkring 70 procent.

Hvordan går det medarbejderne?

– Alle medarbejdere er nu i stand til at nå frem, selv om nogle har sværere ved det end de andre. Jeg begrænser mine ture til centrum så meget som muligt, da der kun er åbnet én vej mellem Ramallah og Jerusalem, og den kan lukke når som helst, for ikke at tale om trafikken, der kan tage fire timer hver vej.

– Kort sagt Svend, sikkerhedsmæssigt har vi det okay, slutter Ranya Karam. – Ramallah by og Birzeit er okay. Angrebene finder for det meste sted i flygtningelejre og i nogle landsbyer.

BDM opfordrer alle til at bede for situationen i Israel/Palæstina og især for de meget sårbare børn og familier, som Stjernebjergets medarbejdere hjælper.

Foto: Udsigt fra Stjernebjerget.