Statistik fra 10 landsbyer i DR Congo viser, at børnedødeligheden er faldet i de tre år, BDM har oplyst befolkningen om hygiejne. En koleraepidemi tidligere på året bed ikke på lokalbefolkningen.
Statistik fra BDM’s sundhedsarbejde i DR Congo viser både hvor grelt det står til med sundheden, og hvor godt det kan gå, når blot lokalbefolkningen får basal viden om sundhed og hygiejne.
Før døde hvert femte barn
Den dårlige nyhed først: En undersøgelse blandt 500 kvinder fra 10 landsbyer på DR Congo-siden af Tanganyikasøen viser, at en femtedel af de børn, der fødes, dør inden de er fyldt 5 år.
Sådan var det, inden BDM i samarbejde med den lokal kirke og myndighederne indledte et sundhedsprojekt i landsbyerne for tre år siden.
– Det var hjerteskærende at indtaste oplysningerne fra undersøgelsen, fortæller Knud Elmo Knudsen. – En kvinde havde født 11 børn, hvor kun tre havde overlevet. Både jeg og volontørerne, der indtastede alla data, var chokerede. Når en fjerdedel, ja op til halvdelen af børnene i en landsby dør af kolera, diarré og andre infektionssygdomme, hvor er vi så henne?
Børnedødeligheden falder
Den gode nyhed er, at situationen nu tre år efter er forbedret. For tre år siden lå dødeligheden på 21 procent for børn op til fem år. I dag er den faldet til mellem 16 og 17 procent.
– Selv om der er langt igen, kan vi se, at oplysningsarbejdet virker, siger Knud Elmo Knudsen, der besøgte DR Congo senest i juni.
– Her blev jeg mødt med taknemmelighed. Ifølge rapporter siger folk: ”Sundhedsprojektet betyder rigtig meget for os. Det har givet os en anden tryghed i livet. For nu har vi en mulighed for at undgå sygdomme.” Det at vide, at man kan undgå nogle sygdomme ved at holde sine omgivelser rene, er jo guld værd for dem.
Rent drikkevand og toilet
Og folk oplever resultaterne. I begyndelsen af januar blev næsten alle landsbyer i et område ramt af en koleraepidemi, fortæller Knud Elmo Knudsen.
– Der var 557 tilfælde af kolera med 24 døde. Men der var en landsby, der var fuldstændigt undtaget for kolera. Det var ikke tilfældigt. Da vi gik ind og målte på den landsby, kunne vi se, at her har folk en fornuftig omgang med drikkevand. Her har næsten alle et toilet.
– Vi kunne se på de landsbyer, der var angrebet af kolera, at de syge var kommet udefra på besøg nordfra eller via søen. De lokale indbyggere fik ikke kolera. De havde lært at vaske hænder og bruge omgivelserne på den rigtige måde. Trods de mange smittede, var der ingen af de lokale, der blev smittet.
Fakta:
BDM driver sundhedsprojekter i 56 landsbyer omkring Tanganyikasøen: 34 i Tanzania og 22 i DR Congo. Her modtager befolkningen undervisning i hygiejne og adgang til rent drikkevand. Der oprettes sundhedskomitéer, der holder øje med folks hygiejnevaner. I flere landsbyer er oprettet sundhedsklinikker, og ambulancebåde sørger for at transportere akutte patienter til distriktshospitalet.