Udgivet den
Af:Bdm

Tanzania tur-retur

Stor rejseaktivitet i Brødremenighedens Danske Mission i november.

Tirsdag den 2. november rejser BDMs pendlermissionær Knud Elmo Knudsen til Tanzania. Her skal han i 14 dage lave opfølgning på Brødrekirkens og BDMs sundhedsarbejde PHC-Congo, som foregår på Congo-siden af Tanganyikasøen. Det er Knud Elmos første tur til Tanzania efter han måtte afbryde sin seneste rejse, da coronapandemien brød ud i begyndelsen af 2020.

Sundheden længere ud

I Sumbawanga i Tanzania mødes han med komiteen for sundhedsprojektet. De sidste to uger har BDMs partnere i Brødrekirken med formand Jacques Bya’unda i spidsen foretaget en undersøgelse af behovene på kyststrækningen fra byen Moba og nordpå til grænsen mod Kivu Syd provinsen. Her har de indsamlet data til en kommende projektansøgning til Civil Samfund i Udvikling (CISU) om en fase 3 i sundhedsprojektet i Congo. Det er næste skridt i BDMs strategi om at nå endnu længere ud med det forebyggende sundhedsarbejde rundt om søen, som blev påbegyndt i 2005 i Tanzania.

Hjemmeophold for missionærpar

På vejen til Sumbawanga, i Mbeya, krydser Knud Elmo missionærparret Janice og Mads Refshauge Jakobsen, som rejser til Danmark på fire måneders langt hjemmeophold. De kommende måneder vil de besøge missionshuse og menigheder, og tilbringe tid med familie og venner i Danmark, London og Hong Kong.

Generalsekretærens tur

Midt i november bliver det BDMs nye generalsekretær Arngeir Langås tur. I Tanzania skal han møde BDMs internationale partnere og missionærer for første gang siden tiltrædelsen i august. I Sikonge besøger han først BDMs missionærpar Mia og Michael Toldam Korsgård. Dernæst hilser han på BDMs volontører, og mødes med Brødrekirkens nyvalgte ledelse i Vesttanzania.

En lille uges tid senere er en række møder med folk fra hele verden på programmet. I Tanzania samles internationale samarbejdspartnere fra Brødrekirkens missionsorganisationer i Danmark, Holland (ZZg) og Tyskland (HMH) samt Brødrekirkens Unity Mission and Development Board. Det er første gang siden coronapandemien begyndte, at disse årlige møder kan afholdes. Inden turen går retur til Danmark sidst i november, bliver det til et gensyn med Zanzibar, hvor Arngeir Langås har mange relationer efter otte år som missionær på øen. På Zanzibar skal han bl.a. mødes med præster fra Brødrekirken og bese et spændende skoleprojekt.

 

Vil du vide mere?

Følg med i forberedelserne af næste fase i sundhedsprojektet PHC-Congo på Brødrekirken i Øst-Congos facebookside:  Moravian Church Eastern Congo | Facebook

I DR Congo kan det være farligt bare at være barn eller gravid kvinde! Især hvis man bor i en af de mange små landsbyer ved Tanganyikasøen.
Knud Elmo Knudsen
Pendlermissionær

Sundhedsarbejdet (PHC-CONGO) ved Tanganyikasøen bringer hjælp til mange små og isolerede samfund langs søen.

I maj 2021 modtog de lokale sundhedsmyndigheder på kyststrækningen mellem Moba og Moliro 10 ambulancebåde med påhængsmotorer samt redningsveste til brug i sundhedsprojektet, som Brødrekirken og BDM samarbejder om. Ambulancebåde som kan tages i brug med det samme.

Fremover kan syge og gravide nu blive transporteret til en af de nærliggende sundhedsklinikker i området, hvor sundhedsprojektet er i gang.

Den forskel det gør

PHC står for “Primary Health Care” og er et sundhedsarbejde ved Tanganyikasøen i DR Congo, hvor BDM gennem vores partner blandt andet formidler basal viden om rent vand og sundhed.

I projektet, som blev søsat  i foråret 2019 med støttekroner fra Civilsamfund i Udvikling (CISU), gøres der en målrettet indsats for blandt andet rent drikkevand, børnenes sundhed og kvindernes situation under graviditet.

I landsbyen Nkorosha har de for eksempel fået en klinik med et særligt fødeafsnit med senge for mødre, en vandpumpe, en vandledning og en ambulancebåd, rapporterer vores partner fra Brødrekirken.

I samme by arbejder Brødrekirken tæt sammen med byrådet om at højne sundheden. Der er for eksempel oprettet en lokal sundhedskomite, som skal være med til at opbygge en lokal ansvarsbevidsthed for sundheden.

Det samme er sket, eller er på vej til at ske, i flere af de andre 21 landsbyer, som projektet spreder sig over på en 300 km lang kyststrækning i den sydlige del af Tanganyikasøen.