Stjernebjerget: Krig går hårdt ud over personer med handicap

Krigen i Gaza og angreb på palæstinensiske flygtningelejre på Vestbredden går især ud over kvinder med handicap, fortæller programchef på Stjernebjerget, som BDM støtter.

I tider med krig og kriser bliver volden og udfordringerne, som kvinder står over for, mangedoblet. Især for kvinder med handicap.

Det sagde programchef ved Stjernebjerget Rehabiliteringscenter Abeer Hamad på den palæstinensiske tv-station Watan Media Network. Stjernebjerget ligger udenfor Ramallah på Vestbredden og modtager støtte fra Den internationale Brødrekirke, herunder også Brødremenighedens Danske Mission.

Abeer Hamad tilføjede i tv-udsendelsen 19. oktober:

– I lyset af den vanskelige virkelighed i Gaza og i nogle lejre på Vestbredden, hvor alle internationale rettigheder og love falder til jorden, hvordan kan så vi tale om andre rettigheder for kvinder?

Abeer Hamads interview er gengivet af den tyske Brødrekirke i et nyhedsbrev fra Herrnhuter Mission Hilfe.

Krig fastlåser kvinder med handicap

Programmet er produceret af den palæstinensiske informationstjeneste med støtte fra FN-fonden Elimination of Violence against Women (Stop vold mod kvinder).

Abeer Hamad fortsatte:

– De kvinder, der stadig er i live i Gaza-striben, lider. For eksempel er al infrastruktur ødelagt, hvilket forhindrer ​​bevægelsesfriheden for kvinder med forskellige handicap.

Svært at få adgang til medicin

Hendes udtalelse bekræftes af FN’s kvindeorganisation UN Women, der frygter at manglen på fødevarer i Gaza påvirker gravide, ammende, ældre og kvinder med handicap, da det hverken er let eller ufarligt at sikre sig mad og nødhjælp.

Hun understregede, at de palæstinensiske selvstyreområder har svært ved at yde social beskyttelse under de nuværende forhold. For eksempel er adgangen afskåret til meget af den medicin som personer med handicap bruger. Det er svært for personer med handicap og deres hjælpere at komme ind til byen på grund af militære kontrolposter, og der er intet system.

Gør mod andre, hvad du vil at de skal gøre mod dig

Abeer Hamad pegede i udsendelsen på, at mange kvinder med handicap udsættes for bl.a. fysisk og seksuel vold eller holdes indespærret i hjemmet.

– Ingen er beskyttet mod at han eller hun selv eller et medlem af familien bliver handicappet, tilføjede Hamad. – Derfor bør vi behandle mennesker med handicap, ligesom vi gerne vil behandles.

Helt i tråd med Jesu ord i Mattæus-evangeliet 7, 12: ”Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I også gøre mod dem.”

Et diskriminerende samfundssyn

Stik imod denne ”gyldne regel” må personer med handicap kæmpe mod et nedvurderende og diskriminerende samfundssyn over for kvinder med handicap i samfundet, fortæller Abeer Hamad

Det påvirker deres adgang til ydelser og rettigheder. For eksempel modtager krisecentre ikke kvinder med handicap.

– Et handicappet barn blev voldtaget og gravid, og et krisecenter nægtede at modtage hende, før ministeren greb ind, og derefter blev hun overført til et krisecenter for ældre.

Også diskrimination i Danmark

Diskrimination af personer med handicap er også et problem herhjemme. I september 2024 modtog Danmark kritik af FN’s handicapkomité:

Komitéen skriver i sin rapport, at det generelt går den forkerte vej for mennesker med handicap i Danmark. Kritikken går blandt andet på fejlslagen inklusion i skolerne, brug af tvang i psykiatrien og magtanvendelse på bosteder samt at der forskel fra kommune til kommune på den støtte, du kan få.

Også hvad angår vold er personer med handicap mere udsatte end andre. Ifølge en opgørelse på Handicapbarometer er 27 procent af personer med handicap udsat for psykisk eller fysisk vold. For befolkningen generelt er tallet på 17 procent.