S-politiker: ’BDM har gjort et fantastisk godt indtryk’

Jesper Petersen (S) besøgte Brødremenigheden, BDM og to genbrugsbutikker og lagde især mærke til den folkelige forankring gennem kirken ude i felten og det frivillige engagement herhjemme.

Hvad laver et missionsselskab egentlig? Hvordan hænger det sammen med udviklingsarbejde? Og hvad er det særlige en trosbaseret organisation kan, når det gælder om at løfte lokalsamfund ud af sygdom og fattigdom?

Det fik Jesper Petersen, tidligere minister og nu udenrigsordfører for Socialdemokratiet, mulighed for at opleve på første parket, da han besøgte Brødremenighedens Danske Mission (BDM) mandag den 26. februar 2024. Han besøgte Christiansfeld sammen med politisk rådgiver Filip Buff Pedersen og kommunikationskonsulent Mette Høyer Eriksen – begge fra Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU), hvor BDM er medlem.

Dagen begyndte i Brødremenighedens sal, hvor menighedens præst og BDM’s formand Jørgen Bøytler skitserede Brødremenighedens historie.

Derefter inviterede BDM på brunch i Søstrehuset, hvor BDM’s generalsekretær Arngeir Langås og projektmedarbejder Janna Rabjerg Barrit fortalte om BDM’s arbejde i Tanzania, DR Congo, Burundi, Rwanda, Albanien og på Vestbredden.

– BDM har gjort et fantastisk godt indtryk. Det har været rigtig godt at møde folk i spidsen for Brødremenighedens Danske Mission og høre om jeres rigtig gode arbejde, fortalte Jesper Petersen efterfølgende, da BDM fik anledning til et kort interview.

Her følger interviewet med spørgsmål og svar – lige ud af posen:

Hvordan ser du på BDM som en kirkelig organisation med rødder ned i lokalbefolkninger, som for en stor del er religiøse?

– Jeg synes, man har gode argumenter for, at man i en direkte forbindelse med lokale i en menighed eller et samfund på en meget direkte facon kan lave et godt stykke udviklingsarbejde.

Modsat kan ngo’er nemt suse ud og hjem igen og efterlade et projekt, som så falder sammen…?

– Jo, det sker nogle gange, og andre gange ikke. Men når det sker, skaber det mistillid til det ellers meget vigtige og nyttige arbejde, der sker med danske bistandsmidler til gavn for rigtig, rigtig mange mennesker.

– Men her er der jo meget permanente og blivende organisationer i lokalsamfundet, som man har relationer til, når man arbejder på den måde, som I gør. Jeres eksempler fra Tanzania viser, at man kan blive ved og opnå meget i en god og tillidsfuld relation.

Der kan være en diskrepans mellem missionsarbejde og udviklingsbistand. Hvad tænker du om det nu, hvor du har mødt et missionsselskab?

– Både i dag, og med andre eksempler, synes jeg, at organisationer under CKU laver rigtig gode projekter, som har en værdi – både i udviklingsarbejdet og i det hele taget med at arbejde for tros- religionsfrihed. Det er enormt vigtigt, fordi det har nogle demokratiserende virkninger.

– Jeg har selv mødt et CKU-støttet projekt i Indonesien og siddet om et bord med folk fra vidt forskellige religioner. Her har jeg oplevet, hvordan de kunne tale sammen og arbejde sammen. Kan man tolerere hinandens forskellige religioner, så kan man forhåbentlig også tolerere hinandens forskellige politiske synspunkter. Og lære at leve i et samfund og et demokrati sammen.

– Jeg er betrygget og bestyrket i, at de midler, vi bruger inden for udviklingsbistanden sammen organisationer som den, der har mødt i dag, kan vi med god samvittighed bakke op om.

Jesper Petersen blev også præsenteret for BDM’s arbejde gennem Stjernebjerget Rehabiliteringscenter for børn og unge med handicap på Vestbredden.

Det er et lillebitte hjul i det store kaotiske maskineri lige nu – hvad tænker du om det?

– Det er en af de mange grunde til, at Danmark skal blive ved med at støtte Palæstina. Det er jo et positivt eksempel på menneskelighed og solidaritet midt i et område, der er plaget af mange modsætninger. At man uagtet om det er muslimer eller kristne arbejder til gavn for mennesker i en meget udsat situation. Det synes jeg er enormt prisværdigt.

Efter brunchen gik turen ned ad trappen til Shop Karibu og ud til BDM’s Møbelgenbrug i den østlige del af byen. Her var det især én ting, som gjorde indtryk på Jesper Petersen:

– Jeg vil gerne fremhæve de mange frivillige, der er engageret i butikken her i huset og genbrugsbutikken. Det giver selvfølgelig et godt fællesskab og et meningsfuldt arbejde at engagere sig i, men ender også med at generere penge, der gør stor gavn. Jeg synes det er godt at se udviklingsarbejdet folkeligt forankret også i en dansk kontekst.  

I BDM’s Møbelgenbrug fik du præsenteret dilemmaet, at genbrugsbutikker skal betale afgift af affald til genbrugsstationen, selv om de jo rent faktisk er med til at reducere affald. Hvad kan vi gøre ved det?

– Jeg vil jeg ønske, at jeg kunne give en hurtig løsning, men det er en ret hård nød at knække, fordi man så også kommer ind på noget EU-lovgivning. Det er ærgerligt for frivillige i genbrugsbutikken at skulle aflevere en del af sin omsætning til afgift på affald.

– Jeg vil håbe, at det på et tidspunkt kan ændres og vil blive ved med at være opmærksom på den sag, og det har jeg modtaget endnu et eksempel på i dag.

Jesper Petersen var omhyggelig med ikke at love noget – men:

– Det er da enormt frustrerede – for man tager jo imod noget, som for andre ville blive smidt ud, men som nu bliver bragt i god anvendelse. Så jeg håber, at det kan lade sig gøre at finde en måde hen ad vejen, hvor man kan komme ud over den problemstilling.

– Det er jo både penge, der hellere skulle gå til et godt formål, og selvfølgelig også frustrerende for folk, der gør en frivillig indsats, at de skal tjene de ekstra penge inden man kan aflevere checken til det gode formål.