Omstilling fra spedalskhedshospital til rehabiliteringscenter

Bæredygtighed betyder omstilling: Brødrekirkens hjælp til spedalske i Israel-Palæstina blev genstartet, da kirkens ledere fandt ud af, at piger og kvinder med handicap er samfundets mest udsatte.

Omstillingsparat. Det må Brødrekirkens arbejde i Israel-Palæstina siges at være.

Det begyndte med spedalskhedspleje i Jerusalem tilbage i 1866. Året efter flyttede ”Jesushilfe” – Jesushjælp – til en større bygning udenfor byen og indrettede et spedalskhedshospital. Brødremenigheden sendte diakonisser ned for at passe de syge.

Men da spedalskhed efter hånden kunne standses og kureres med medicin, og patienter ikke længere var så hårdt ramt af følgeskader, besluttede den internationale Brødrekirke, Unitas Fratrum, at omstille hospitalet til et rehabiliteringscenter for især piger og kvinder med handicap.

De mest udsatte

Kirken havde allerede i 1957 købt Star Mountain ved Ramallah, der dengang lå i Jordan, og flyttede i 1960 hospitalet dertil. Men med færre patienter skulle arbejdet enten lukkes ned eller omstilles for at møde nye behov.

Det er her, historien bliver spændende.

En delegation fra den internationale Brødrekirke rejste ned for at undersøge forholdene og fandt frem til, at piger og kvinder med handicap ofte blev tilsidesat og udstødt af deres familier.

Det fortæller Niels Gärtner fra Brødremenighedens hjælpeorganisation Herrnhuter Missionshilfe i Tyskland. Han er ansvarlig for organisationens PR i Nordtyskland og leder ofte ekskursioner til Star Mountain på Vestbredden.

Tid til at tænke nyt

– Med færre patienter var det tid til at tænke nyt og genstarte arbejdet for at kunne hjælpe de fattigste af de fattige, fortæller Niels Gärtner:

– Da man opdagede, at især piger og kvinder med handicap ikke blev accepteret i deres familier, begynde man i 1980 at tage sig af dem og deres børn. Siden er unge mænd også kommet til.

I dag modtager 90 personer med handicap specialundervisning og erhvervstræning på centret. 30 medarbejdere arbejder sammen for at virkeliggøre Brødremenighedens vision om evangeliet til det hele mennesket gennem kristent socialt arbejde.

Star Mountain Rehabilitation Center ligger i landsbyen Abu Qash ved Ramallah på Vestbredden, ca. 25 kilometer nord for Jerusalem.