Lammet har sejret, lad os følge Ham

ANDAGT: Brødremenighedens logo og motto peger på Jesus Kristus som Guds fuldkomne offer for alle menneskers synd.

Brødremenighedens motto har været i brug siden 1541. Mottoet ses i menighedens segl, som viser et lam og har den latinske inskription: “VICIT AGNUS NOSTER – EUM SEQUAMUR”. Oversat til dansk: ”Vort lam har sejret; lad os følge Ham”.

Lammet skal forstås som offerlam og er et symbol på Jesus Kristus, der gennem sin korsfæstelse ofrede sig endegyldigt, fuldkomment og evigt for at sone alle menneskers synd. Allerede da Jesus første gang trådte offentligt frem, erklærede Johannes Døber om ham: ”Se Guds lam, som bærer verdens synd!”

Distriktspræst Benjamin Kamagi prædiker i Brødrekirken i Sikonge foran det logo, som kendetegner alle brødrekirker verden over. Foto: Svend Løbner.

Trækker på symbolik i Det Gamle Testamente

Lammet som offer strækker sig tilbage til gamle jødiske tempelofre. Allerede ved udgangen fra Egypten skulle israelitterne smøre blod fra et offerlam på husenes dørstolper for at dødsenglen skulle gå forbi. Og under vandringen gennem ørkenen mod det forjættede land skulle de bringe offerlam i tabernaklet – og senere templet – for at opnå tilgivelse fra synd.

Det er den tradition, Jesus Kristus opfylder gennem sin død på korset. Dog ikke som et offer, vi mennesker bringer til Gud, men et offer Gud selv bringer for os. Derfor er Jesus ikke vores, men Guds lam, på latin AGNUS DEI.

Allerede i tidlig kristen kunst optræder symbolet på Guds lam. Adskillige mosaikker i kirker bruger dette billede.

Bekræftet som endegyldigt af opstandelsen

Mon Jesus som Guds lam var nok til at sone menneskehedens synd? Ja, bestemt. Det blev bekræftet ved, at Gud lod Jesus opstå fra de døde. Derfor kommer ordet ”sejr” ind i billedet. Vi tilbeder en opstanden Kristus, som har sejret over al verdens synd og døden selv.

”Da han døde på korset, så det ud som om ondskabens kræfter havde erobret kærlighedens og barmhjertighedens magt. Men Gud oprejste ham fra døden og gav ham sejr over synd og død. Som troende er vi kaldet til at følge Kristi vej og vidne om hans budskab om ikke-voldelig kærlighed.” (Red. Peter Vogt, Our Moravian Treasures, Christiansfeld: Worldwide Moravian Church Unity Office, 2019, side 43-44)

Derfor udtrykket: Vort lam har sejret; lad os følge Ham. Det er helt i tråd med Åb. 14:4: ”De følger Lammet, hvor det går. De er købt fri fra menneskene som en førstegrøde for Gud og Lammet.”

Både offer og ypperstepræst for os alle

Og nu – lige nu – står han foran Guds trone som det slagtede lam, som har løst os fra synd og er værdig til at ”åbne bogrullen”, dvs. har magt over begivenhedernes gang:

Du er værdig til at få bogen / og bryde dens segl, / for du blev slagtet, og du købte med dit blod / mennesker til Gud / af alle stammer og tungemål, folk og folkeslag…

Her foran Guds trone står han som både lam og ypperstepræst, idet han frembar sig selv som offer:

Kristus er kommet som ypperstepræst for de goder, som nu er blevet til. Han er gået gennem det større og mere fuldkomne telt, som ikke er gjort med hænder, det vil sige, som ikke hører denne skabte verden til; og ikke med blod af bukke og kalve, men med sit eget blod, gik han én gang for alle ind i det Allerhelligste og vandt evig forløsning. (Hebr. 9:11 ff.).

Fra denne position han kan bære over med os:

Da vi nu har en stor ypperstepræst, som er steget op igennem himlene, Jesus, Guds søn, så lad os holde fast ved den bekendelse.  For vi har ikke en ypperstepræst, der ikke kan have medfølelse med vore skrøbeligheder, men en, der er blevet fristet i alle ting ligesom vi, dog uden synd.  Lad os altså med frimodighed træde frem for nådens trone, for at vi kan få barmhjertighed og finde nåde til hjælp i rette tid. (Hebr. 4:14-16).

Summa summarum: Gennem sin død har Guds lam sonet alverdens synd, og gennem sin opstandelse har han sejret over synd og død. Så nu er der kun én logisk ting at gøre: at følge ham.

Det unikke med Brødremenighedens motto er, at man ikke dvæler ved det slagtede lam længere end nødvendigt, men ser ham som et sejrende lam, og derfor får plads til vores respons: Ham vil vi gerne følge!

Ingen er stærkere, ingen er kærligere. På baggrund af en kendsgerning, som vi holder for sand, nemlig at Lammet har sejret, følger så en kærlig invitation og retning: Følg ham!