Familier og medarbejdere på Stjernebjerget Rehabiliteringscenter er dybt påvirket af krigen i Gaza, men fortsætter med at træne børn og unge på Vestbredden, så de kan begå sig i samfundet.
Af Svend Løbner, journalist
Krigens dønninger mærkes også på Stjernebjerget Rehabiliteringscenter i Ramallah, som BDM støtter. Selv om Vestbredden ikke er direkte involveret i krigen mellem Israel og Hamas, er familierne bekymrede, medarbejderne nedtrykte og centerleder Ranya Karam håber kun svagt på en løsning. Men kun hvis Gud griber ind…
Alle medarbejdere klør på. Den bedste måde at kæmpe på, er at fuldføre missionen om at hjælpe børn og unge med udviklingshæmning med skolegang og jobtræning, så de bliver inkluderet i samfundet.
Lige nu søsættes også et projekt, der får børn på andre tanker end krig og vold og gør unge mere bevidste om at bevare klima og miljø.
BDMnyt ringede Ranya Karam op for at høre, hvordan de har det på centret, så vi herhjemme kan bede og støtte bedst muligt.
Mange dræbt i krigen
Hvordan har du og dine medarbejdere det lige nu?
– Det påvirker os enormt, det, der sker i Gaza. Ikke kun palæstinenserne, men hele verden. De, der har noget menneskelighed tilbage, kan ikke undgå at blive påvirket.
– For mig personligt, ja, for alle her på Star Mountain, påvirker krigen os dybt, fordi vi alle har venner og tidligere kolleger, der befinder sig i Gaza. Mange har familiemedlemmer, der er blevet dræbt. Det er ikke nemt, slet ikke. Så selv om det ikke påvirker vores arbejde direkte, så påvirker det den generelle atmosfære her på centret. Vi fortsætter arbejdet med meget tyngede hjerter.
– Ingen er i humør til at gøre noget. Og krigen fortsætter bare, mens vi ser på. Vi ser de mange videoer fra Gaza på sociale medier og håber, der snart sker et mirakel, måske et guddommeligt indgreb. Et politisk indgreb tør vi slet ikke håbe på.
Familier er bekymrede
Hvordan har familierne det?
– Mødrene lever med konstant bekymring på grund af uroligheder i Ramallah og de omliggende landsbyer. De er bange for at sende deres børn i skole eller transportere dem her til centret. Nogle af børnene bliver hjemme, fordi deres forældre ikke har råd til at betale transport. Mange har mistet deres arbejde.
– Vi har modtaget støtte fra Brødrekirken i USA til børnenes transport, men det er kun et lille beløb og rækker derfor ikke ret længe. Så vi vælger at støtte de børn og familier, der har størst behov.
Hvad med dit personale?
– Fordi der jævnligt er spændinger og uroligheder på Vestbredden, har personalet vænnet sig til at arbejde under pres i nødsituationer. Vi lever alle fra dag til dag. Så når der er uroligheder, indtrængen eller generalstrejke lukker vi centret på dagen og informerer medarbejdere og elever om, at de ikke skal komme til centret, for så kører vi ikke ind i byens centrum.
Livet skal fortsætte
Hvordan er forholdet mellem kristne og muslimer på Vestbredden i denne situation?
– Vi står sammen. I Gaza rammes også kirker af krigens bomber, og flere kristne er blevet dræbt.
Hvad har du på hjerte for fremtiden?
– Selv folk i Gaza har håb. Livet skal jo fortsætte. Vi ser på video, at folk bliver gift i teltene. Og nogle børn smiler og danser trods alt. Så har de stadig håb om et bedre liv.
– Så håbet stopper aldrig. Som palæstinensisk folk kan vi ikke give op. Vi må blive ved med at kæmpe – ikke med våben, men ved at hjælpe mennesker og fortsætte vores mission, hvor vi støtter vores elever i at søsætte nye tiltag.
– Vi vil ikke give op, og vi rejser ikke nogen steder. Vi forlader ikke området, hverken som palæstinensere eller som kristne. Vi lever og kæmper videre.
Bryder onde cirkler
Da jeg besøgte jer i sommer, fortalte du om nye tiltag. Vil du uddybe det?
– Ja, vi ville starte et fællesskab for unge, der vil gøre en forskel for klima og miljø. Det har været på pause et stykke tid, men nu fortsætter vi. Samtidig er vi i fuld gang med at lave aktiviteter for børn og unge på tre skoler og i tre flygtningelejre i Ramallah og omegn. Gennem leg, sport, konkurrencer og oplysning om klima og miljø skal det bryde den onde cirkel i deres tanker og hjælpe dem til at tænke på noget andet end krig og vold. Vi vil ikke have flere og flere ofre, men fokuserer på positive ting, som kan løfte deres lokalsamfund. Vi vil hjælpe dem til et bedre liv ved at de laver aktiviteter sammen.
Du fortalte også om et projekt om medborgerskab…
– Ja, det begynder vi i denne måned og det handler om at uddanne de unge til at være gode medborgere. Det gør vi i samarbejde med seks lokalråd og seks ungdomsklubber.