Klinikker øger sundheden i DR Congo

Oplysning om hygiejne, rådgivning, behandling og mulighed for at føde på klinik redder små menneskeliv.

Interview: Knud Elmo Knudsen – Tekst: Svend Løbner – Billede: Jesper Noer, NOERPOL

– Det var min første fødsel, og jeg var selvfølgelig bange. Under graviditeten fik jeg råd og vejledning af sundhedspersonalet på klinikken, hvor jeg også fødte. De sagde, at jeg bare skulle holde ud, så ville alt gå godt. Det gjorde selvfølgelig ondt at føde, men barnet kom ud og alt var ok. Min dreng var sund og rask.

Det fortæller Maria, en ung mor på DR Congo-siden af Tanganyikasøen.

Dødelig mangel på hygiejne

Hun fødte sit første barn på en klinik, der er oprettet af Brødremenighedens Danske Mission for at give gravide kvinder mulighed for at føde under trygge og hygiejniske forhold.

Ellers er de overladt til at føde hjemme eller gå til en traditionel jordemoder, hvor hygiejnen ikke er i top. Sammen med forurenet vand og dårlige toiletforhold spredes diarre og kolera og hvert femte barn dør, inden det når femårsalderen.

Men ikke mere.  BDM har oprettet sundhedsklinikker jævnt fordelt mellem 22 landsbyer i DR Congo. Her kan kvinderne få kompetent rådgivning og føde i trygge omgivelser.

Frygten forsvinder

Maria var bange for at føde sit første barn, men klinikken gav tryghed. 

– Efter fødslen var jeg også bange, men på en anden måde. Nu var jeg ængstelig for, om jeg kunne magte at tage mig af mit barn. Men det har jeg lært at overgive til Gud, og så kan jeg mærke, at frygten aftager, fortæller hun.

Oplysning om hygiejne, brønde med rent drikkevand og sundhedsklinikker har bevirket at børnedødeligheden i de 22 landsbyer er faldet fra 21 til 16 procent. Selv om det stadig er mange, giver tallene håb om at sundheden øges i landsbyerne.

Håbløst uden klinik

Efter fødslen kan der også være brug for sundhedshjælp. Meskahe Mkala er far til en lille dreng:

– Jeg kom til sundhedsklinikken for at få mit barn behandlet for blodmangel. Jeg og min kone har i forvejen et rask barn, men desværre har vort andet barn problemer. Men takket være klinikken, kan mit barn få behandling. Uden klinikken ved jeg ikke, hvad jeg skulle gøre, fortæller han.

Brødremenighedens sundhedsprojekt har også sørget for ambulancebåde, som kan transportere personer som er alvorligt syge eller har komplicerede graviditeter til distriktshospitalet for særlig behandling.

Ud over de 22 landsbyer i DR Congo har Brødremenigheden gennemført et lignende sundhedsprojekt i 34 landsbyer på søens Tanzania-side.