Svært, men spændende at være missionær

Inger Olsen fortæller i ny podcast om at være alene sygeplejerske ”på Herrens mark” i Etiopien. Syge blev behandlet, men det var ikke alle, hun kunne hjælpe. Alligevel ser hun tilbage på et spændende liv.

At tale med Inger Olsen fra Christiansfeld er som at blive rykket tilbage til en anden tid. Inger Olsen er sygeplejerske og jordemor og rejste til Etiopien i 1973 for at være sygeplejerske på en klinik langt ude i ødemarken.

Hendes historie viser på barskeste vis, at der skal mod og robusthed til for at være udsendt, især til et område, der var så afskåret fra civilisationen, som ørkenen i Etiopien.

– Jeg måtte stole fuldt og helt på Gud, og han hjalp mig, så jeg ikke var bange. Tvært imod har jeg erfaret ordene fra Paulus, at alle ting samvirker til gode for dem, der elsker Gud, fortæller Inger Olsen og tilføjer:

– Og jeg har lært at ikke stole på mine følelser.

Langt fra alfarvej

Inger Olsen havde bopæl og klinik i en landsby langt fra alfarvej. Der var et andet missionærpar på missionsstationen, men dem havde hun ikke meget med at gøre. De arbejdede blandt amhara-folket, hvor de fleste var kristne. Inger Olsen arbejdede blandt afar-folket, som fortrinsvis består af muslimer og animister.

Lige her – uden internet, telefonforbindelse og moderne bekvemmeligheder, mødte hun en befolkning i dyb nød. Især en mor og hendes syge søn står frisk i erindring.

– Kvinden bad mig komme og se til hendes lille dreng, der havde tuberkulose, så vidt jeg kunne se. Så jeg gav ham indsprøjtninger over 30 dage og medicin til det næste år. Han blev min lille dreng. Han var en kær fyr.

Inger Olsen fik en god forbindelse til kvinden, så god, at da Inger et par år senere skulle evakueres på grund af militærkup i landet, bad kvinden om ikke Inger ville tage hendes lille dreng med.

Det kunne hun naturligvis ikke, men fik senere at høre, at både mor og barn har det godt.

”Du har helbredt mig!”

Også en mand, der var angrebet i de indre organer af en farlig parasit, gjorde stort indtryk på Inger Olsen.

– Bilharzia er en orm, der kravler op fra fødderne, når man går i inficeret vand. De kravler helt op gennem kroppen og sætter sig i de indre organer. Jeg behandlede ham med medicin i en uge, og så skulle han blive i landsbyen, indtil jeg var sikker på, at der ikke kom bivirkninger af den skrappe medicin.

Alt gik vel, og manden rejste hjem.

– Et år senere kom han tilbage og udbrød: ”Mama, hvor er du dygtig! Du har helbredt mig!” Men jeg svarede, at det såmænd var Jesus, der havde helbredt ham.

Inger Olsen blev kaldt ”doktor”, fordi hun med sin uddannelse og adgang til medicin kunne kurere de fleste sygdomme – også dyr måtte hun operere.

Også svære oplevelser

Også folk, der på grund af borgerkrig var kommet i skudlinjen, måtte hun lappe sammen, bl.a. en mand, der måtte have sin arm amputeret.

– Han havde lavet en bombe, som var eksploderet i hans hånd. Så kom han til klinikken uden arm. Men heldigvis var alle blodkarrene brændt, så han ikke blødte, fortæller hun karsk.

Men der var en ting, hun aldrig rigtig kunne forlige sig med:

– Det værste var fødsler, hvor der var nogle babyer, jeg ikke kunne redde. Jeg stod meget alene. Det var noget af det værste.

I podcasten fortæller hun også ærligt om skuffelsen, ja vreden over, at en dødssyg dreng, hun havde bedt for, ikke blev rask, men døde.

– Da blev jeg faktisk vred på Herren. Men så talte han til mig og sagde: Mine tanker er højere end dine tanker! Og så sagde jeg: Okay, Herre!

”Jeg er glad for det liv, jeg har haft”

En barsk omgang, der også havde mange lyspunkter. Da hun blev evakueret til Eritrea og siden Djibouti rejste hun rundt og underviste og vaccinerede børnene. Her fik hun også besøg af unge fra Etiopien, som kunne fortælle om kvinden, hun mødte første gang, som nu havde en lille husmenighed i sit hjem. 

Så mange lyspunkter har der trods alt været, at Inger Olsen i dag ikke fortryder, at hun sagde ja til kaldet og rejste ud som missionær dengang i 1973.

– Jeg har nok haft et bedre liv, end jeg selv kunne have valgt. Så nu kan jeg se tilbage på mit liv og sige, at jeg er glad for det liv, jeg har haft. 

Alle erfaringer opsummerer hun i et par gode råd til nye missionærer og andre udsendte. Vær forankret i troen, få dig en relevant uddannelse og forhold dig så ydmygt og lyttende til den kultur, du er kommet til.

Lyt til interviewet med Inger Olsen i denne podcast:

Accepter Statistikker, marketing cookies for at se video.