Fattige børn med handicap får en ny chance

Børnehjemmet Knudsen House i DR Congo tager sig af 150 børn med handicap fra de allerfattigste samfundslag. Vil oprette et lærecenter, hvor de unge kan lære et håndværk efter skole.

Du har ikke en chance! Brug den!

Den sjove formulering kan også bruges om de knap så sjove vilkår for børn med handicap i DR Congo. Her støtter BDM et børnehjem for de allerfattigste forældreløse børn med handicap.

De har ikke en chance. Men på børnehjemmet Knudsen House i Uvira får de muligheder alligevel.

Mona

Tør drømme om en fremtid

Mona går i tredje klasse og bor i et af børnehjemmets fem huse. Der bor 50 børn på børnehjemmet, der støttes af BDM. Hvert af de fem huse har en mor, der tager sig af 10 børn. Hun sørger også for, at de er klar til at komme i skole. Mona er klar – med skoleuniform og det hele.

– Jeg drømmer om at uddanne mig til syerske, fortæller hun genert.

Steven

Steven går meget op i sport. Han går i sjette klasse og bor også i et af de fem huse på børnehjemmet.

– Når jeg er færdig med skolen, vil jeg gerne være smed, fortæller han.

Børn fra svære kår

Vi møder dem gennem telefontjenesten WhatsApp, hvor også børnehjemmets leder Modeste Abangwa fortæller om livet på børnehjemmet.

– Vi tager os af børn med udviklingsmæssige udfordringer, børn som kommer fra meget fattige familier. Vi rækker ud til de børn, der har de allersværeste levevilkår. Det er børn, som af deres familier får at vide, at de ikke duer og kan bruges til noget. De befinder sig allernederst på den sociale rangstige. Dem prøver vi at hjælpe og føre i den rigtige retning.

Ud over de 50 børn i de fem huse, tager børnehjemmet sig også af yderligere 100 børn og unge, som er indsluset i den almindelige grundskole i byen.

Efterladt i dyb fattigdom

Modeste Abangwa vil gerne kunne hjælpe mange flere:

– Nogle af børnene har store vanskeligheder, og det bevirker, at vi ikke kan tage os af så mange, som vi ønsker. Vi hjælper de børn, vi kan, mens kirken tager sig af de øvrige.

Børnene har store udfordringer, fortæller Modeste Abangwa:

– De lider alle under et handicap. Og ikke nok med, at de døjer med et handicap, de er også forældreløse. De har ikke en chance for at klare sig som andre børn. Og de kan heller ikke bestride et arbejde, ligesom andre mennesker kan. Det er de vilkår, der gør, at vi tager dem ind her på børnehjemmet. Og de familier, de kommer fra, er virkelig underprivilegerede. De er efterladt i dyb fattigdom.

Brug for et lærested

Modeste Abangwa vil gerne give børnene og de unge nye muligheder. Der er allerede et sundhedscenter og en grundskole på ejendommen. Men der er også brug for et alternativt lærested, hvor unge kan tilegne sig tekniske færdigheder som at sy, strikke, mure, tømre og bygge.

På den måde kan børn som Mona og Steven så småt se deres drømme blive til virkelighed.

Mona og Steven er pseudonymer. Redaktionen kender deres rigtige navne.