Der er styr på medicinleveringen i Sikonge

Apoteket på Sikonge Hospital sikrer hurtig levering af medicin og benyttes også af folk udefra, endda af regeringshospitalet. Vi møder farmaceut Ibrahim Mahimbali.

Ibrahim Mahimbali er farmaceut på Sikonge Hospital. Han blev ansat for tre år siden i forbindelse med en omstrukturering. Hans opgave er at holde styr på medicinlageret og bestille medicin fra leverandøren i Dar Es Salaam, så der altid er medicin til rådighed.

Malariamedicin er et ”must”, men Ibrahim fortæller, at det faktisk er antibiotika mod betændelse, der formidles mest. Dernæst diabetespræparater. Og som det tredje medicin mod forhøjet blodtryk.

Kompetente medarbejdere

Der er kommet styr på medicinleveringen i forbindelse med den optimering af hospitalet, som missionær Mia Toldam Korsgaard har været rådgiver for. Over en treårig periode arbejdede hun sammen med et lokalt team for at sikre en effektiv ledelsesstruktur, en økonomi i balance og ansættelse af kompetente medarbejdere.

En af dem er netop Ibrahim Mahimbali, der nu står for den vigtige medicinforsyning. Han er farmaceut med to års uddannelse i bagagen og yderligere to års videreuddannelse i vente. Han har været ansat på hospitalet i tre år – hele den periode, hvor hospitalet har gennemgået en omstrukturering.

En ressource for samfundet

– Da jeg kom, var der mangel på medicin, og leverandøren leverede ikke til tiden. Der var også en del gæld, men nu er der balance i tingene, fortæller Ibrahim Mahimbali.

Apoteket ligger centralt på hospitalets grund og benyttes fortrinsvis af stedets læger og sygeplejersker. Men der kommer også folk udefra, både private, som typisk skal have plaster, bandager og smertestillende, og folk fra regeringshospitalet, som gerne vil låne apotekets steriliseringsudstyr.

Sikonge Hospital betjener en befolkning på 210.000 mennesker i et område på størrelse med Jylland. På den måde er hospitalet, der blev oprettet af Brødremenigheden for 101 år siden, en ressource for det omgivende samfund.