Dena har tabt sit hjerte til Tanzania

En drøm blev virkelighed, da Brødrekirkens præst i Albanien Dena Fortuzi for nylig besøgte Brødrekirken i Mbeya og Zanzibar. I både Albanien og Tanzania er det vigtigt at støtte kvinderne, siger hun.

– Det er vigtigt at opmuntre og støtte kvinderne i Tanzania, for også her er de grundpillerne i samfundet.

Det pointerer Dena Fortuzi, der er præst i Brødrekirken i Albanien. Hun har lige besøgt det østafrikanske land sammen med den tyske Brødrekirke.

Besøget er interessant, fordi det viser Brødrekirken som en international kirke, som henter inspiration på kryds og tværs af lande og kontinenter.

– Det største var at møde vores åndelige søskende personligt, se hvad Brødrekirkens hjælpearbejde gør for lokalbefolkningen, hvor de får adgang til uddannelse og dermed en håbefuld fremtid. Især kvindernes stemmer vil forblive i mit hjerte og sind længe, fortæller Dena Fortuzi.

Efterlod sit hjerte i den røde jord

Interessen for Tanzania begyndte for 12 år siden, da Dena rejste til Tanzania med en gruppe fra Christiansfeld under ledelse af BDM’s formand, Jørgen Bøytler.

– Da jeg kom hjem, indså jeg, at jeg havde efterladt en del af mit hjerte i den røde jord i dette fantastiske land, fortæller hun til BDM.

I 12 år håbede hun på at komme tilbage, indtil hun for nylig blev tilbudt at deltage på en missionsrejse med et hold fra den tyske Brødrekirkes missionsorganisation Herrnhuter Missionshilfe.

– Det var svaret på min bøn, og jeg tog tilbage til Tanzania for at besøge projekter støttet af HMH, men også for at se, om der var mulighed for mig at rejse ud og tjene i fremtiden, hvis Gud vil bruge mig der.

Fattigdom i nyt perspektiv

Turen var overvældende, fortæller Dena Fortuzi:

– For mig var det en velsignelse og ære at prædike i to kirker, mødes med kvindegrupperne, dele tanker med tanzanierne og opleve hverdagens uventede velsignelser fra Helligånden.

Hvilke ligheder og forskelle er der mellem Tanzania og Albanien?

– Albanien er et af de fattigste lande blandt europæiske lande, men sammenlignet med Tanzania er det en helt anden dimension af fattigdom. Kvindernes rolle i kirke og samfund er sammenlignelig i begge lande. Derfor er det nødvendigt at støtte og fremme kvinders værdighed.

– Det var et særligt privilegium at prædike i Mbeya og Zanzibar. Brødrekirkens arbejde i Tanzania giver masser af inspiration. Jeg følte Helligånden meget stærkt; det var ligesom jeg prædikede derhjemme.

Lovsang gjorde stærkt indtryk

Hvad tager du med hjem fra turen?

– Jeg tager mange oplevelser og møder med hjem. Jeg vil bede for mine åndelige søskende og bevare kontakten til dem. Og så er jeg er nysgerrig efter at se, hvordan Gud vil fortsætte med at bruge mig i Tanzania.

Hvordan oplevede du Brødrekirken i Tanzania?

– Gud talte til mig gennem de søskende, jeg mødte. Og måden de lovsynger på i gudstjenesten viser, hvordan de helt personligt oplever Gud og lever ydmygt med ham i deres hverdag.

På den måde mødte det ene missionsland det andet til gensidig inspiration.

Brødremenighedens begyndte missionsarbejde i Albanien i 1993. Arbejdet er i dag vokset til seks menigheder. Tanzania er det land i verden, hvor Brødrekirken har flest medlemmer. Arbejdet begyndte tilbage i 1891 og er nu vokset til over 700.000 medlemmer fordelt på 613 kirker.

Artiklen er skrevet ud fra e-mail fra Dena Fortuzi, Facebook-opslag fra Herrnhuter Missionhilfe og statistik fra Wikipedia.