En turbulent tid er afløst af en udviklingsfase med op til 30.000 medlemmer fordelt på mere end 100 kirker, fortæller Brødrekirken i Burundis formand Edouard Nsengiyumva.
Oversat og bearbejdet af Knud Elmo Knudsen
Det er i år 20 år siden Brødrekirken tog sin begyndelse i Burundi. Vi ser tilbage på en turbulent periode, som både politisk og kirkeligt har været præget af mange udfordringer. En tid herskede der stor usikkerhed om, hvorvidt der overhovedet kunne etableres en brødrekirke i Burundi. Derfor tænker vi med taknemmelighed på de kirkeledere, missionærer og udsendinge fra den internationale Brødrekirke, som under denne proces flittigt aflagde os besøg og støttede op om vores bestræbelser.
Første biskop ordineret
Skridt for skridt arbejdede vi os frem til en fælles kirkeordning og fik vores første biskop, Pascal Benimana, ordineret i 2023. Dette var ikke blot af stor betydning for os selv, men også vigtigt i vores forhold til andre kristne kirkesamfund.
Vi befinder os stadig i en opbygnings- og udviklingsfase med de op mod 30.000 medlemmer fordelt på mere end 100 kirker i 7 af landets distrikter med dårlig infrastruktur. Derfor bruger vi meget tid på planlægning og rejser for at holde sammen på det hele og ikke glemme at forkyndelse skal være første prioritet.
Brug for bil og kirkecenter
For at imødegå disse udfordringer arbejder vi på at få et køretøj, som hurtigt kan transportere os rundt, samt at bygge et center for administration og videreuddannelse af de 56 præster og 203 evangelister, som betjener menighederne. Kun et fåtal af disse besidder mere end periferisk teologisk kundskab. Da midlerne hos os er små, er vi henvist til også at bede vore udenlandske brødre og søstre om at støtte og hjælpe i disse opgaver.
Vi er taknemmelige for den hjælp, vi har fået hidtil, men vi ved også, at vi selv har et ansvar for kirkens videreførelse og udvikling. Derfor forsøger vi hele tiden at skabe indkomstgivende projekter, som kan bidrage til dette arbejde. Burundi er et frugtbart land, og vi arbejder i øjeblikket på at få etableret en plantage for avocadoavl til eksport.
Friluftsgudstjenester og udadvendt mission
Sammenhold og fællesskab i kirken betyder meget for menighedslivet, og derfor afholder vi jævnlige sammenkomster og friluftsgudstjenester for at indbyde andre til at deltage. Disse begivenheder udnytter vi samtidig til at undervise menighedernes kvindelige og mandlige ledere i udadvendt mission og Brødrekirkens grundlæggende teologiske begreber. Det er vigtigt at kende sig selv for at kunne samarbejde med andre kristne samfund, og selv om Burundi udadtil virker som et land, hvor kristendommen er fremherskende, er der stadig steder, hvor evangeliet er ret ukendt.
Selvom Brødrekirken kun er et blandt 500 andre mindre kristne trossamfund i Burundi, betragter vi os som en vigtig del af Guds mission og er glade for at kunne arbejde hos ham.