Brødrekirker verden over hjælper ukrainske flygtninge

Brødremenigheden samarbejder internationalt om at give husly til ukrainske familier på flugt fra krig.

Brødremenighedens Danske Mission (BDM) fokuserer sin indsats i Albanien, Vestbredden og Østafrika. Men organisationen samarbejder også internationalt om større opgaver. En af dem er at yde nødhjælp til ukrainske familier på flugt fra krig.

Husly og skolegang

BDM samarbejder bl.a. med Brødrekirkens nordamerikanske missionsselskab Board of World Missions, som netop har sendt penge til Brødrekirken i Tjekkiet for at støtte en række menigheder, der er vært for ukrainske flygtninge.

Blandt de tjekkiske menigheder, der yder støtte, er Brødrekirken i Nová Paka, som har istandsat et hotel, der nu kan huse 15 familier. Sammen med lokalsamfund finder de yderligere boliger i hele byen. De opretter også skoleklasser for ukrainske børn.

Tilflugt i Herrnhut

I Tyskland har Brødrekirken i Herrnhut budt over 100 kvinder og deres børn velkommen og tilbyder skolegang og undervisning i musik og tysk. De har også oprettet en cafe, hvor kirkens medlemmer og ukrainske gæster inviteres til at nyde kaffe, lækkerier og fællesskab.

Responsen i Herrnhut er særligt meningsfuld, da 2022 er 300-året for Brødrenes ankomst til Herrnhut efter at være blevet forvist fra Mähren, lyder det i en nyhedsmail fra Brødrekirkens Board of World Missions.

Penge til mad og husly

“Ligesom de første familier, der kom til Herrnhut, fandt tilflugt, sikkerhed og frihed, så håber vi at dele ud af denne arv i dag,” udtaler pastor Jill Vogt.

Det amerikanske Board of World Missions har indtil nu doneret over 250.000 dollars (over 1,8 mio. kr.) for at hjælpe menigheder i hele Europa med at skaffe mad, husly, personlige hygiejneprodukter, husholdningsartikler, skoleartikler og transport til de ukrainske familier.