BDM Butikken fejrer 40-års jubilæum

Brødremenighedens Danske Mission startede BDM Butikken i Christiansfeld med stor entusiasme 3. december 1983. Siden har butikken givet et pænt overskud til BDMs arbejde.

En hyggelig butik med u-landsatmosfære fejrer 40-års jubilæum den 3. december. BDM Butikken på Prætoriustorvet i Christiansfeld har alle dage været drevet af frivillige, der har drevet det vidt med alt fra indkøb og udstilling til salg og regnskab.

Mellem 800.000 og 1 million kroner har omsætningen været, når det har gået rigtig godt. Og det gjorde det blandt andet i 2015, da Christiansfeld blev kåret til verdenskulturarv af UNESCO. Og så kunne op mod en halv million kroner sendes videre til Brødremenighedens Danske Mission.

En særlig ånd

Hvad er det bedste ved at være frivillig i butikken, spurgte vi tre frivillige. En af dem er Inga Jakobsen, der har været med helt siden begyndelsen i 1983:

– Det er hele ånden. Det var noget, vi brændte for alle sammen. Vi oplevede butikken som vores andet hjem Og det smittede af.

Og så fortæller hun, hvordan opgaverne næsten automatisk blev fordelt mellem de omkring 20 frivillige:

– Nogle holdt styr på regnskaberne. Andre stod for indretningen. Og så havde vi en, der var uddannet ”modist” til at lave hatte. Hun var rigtig god til at udsmykke.

Formålet er drivkraften

Lydia Rhinstrøm er daglig leder af butikken og har været engageret som frivillig siden 2016:

– Det er sådan en stor glæde! Det er dejligt at kunne hjælpe med noget. Og en dag i butikken er altid er en god dag.

Mette Erlang har været med siden 1989, og det er der en særlig grund til:

– Det er fællesskabet og den gode kontakt med nye mennesker. Man får altid en god snak med de kunder, der kommer ind. Og så er det væsentligt, at overskuddet går til velgørende formål. Det er drivkraften i det hele!

Overskuddet går til BDMs, dvs. Brødremenighedens Danske Missions, kirkelige udviklingsarbejde i Østafrika, på Vestbredden i Israel og i Albanien.

Iver og entusiasme

De frivillige gik allerede i gang med at indrette BDM Butikken den 1. november 1983. Gamle skabe og stole blev fundet frem fra Brødremenighedens huse og restaureret og malet.

”Sjældent har man set menighedens medlemmer gå ind for en opgave som denne med større iver og entusiasme!” lyder en rapport i BDMnyt.

De 100 kvadratmeter blev hurtigt fyldt med eksotiske varer fra Indien, Kina og Japan og især fra Brødremenighedens missionsområde, Tanzania.

Etableringen af BDM Butikken blev mulig på grund af gaver fra anonyme givere og fra Kolonien Filadelfias Diakoniforbund og kostede derfor ikke BDM en krone.