Viden og sundhed til børn, unge og kvinder

Af Dena Fortuzi, præst

Det skete i 2023:

Brødrekirken i Albanien fejrede sit 30-års jubilæum i juni 2023 med tilstedeværelsen af mange søstre og brødre fra Albanien, Danmark, Tyskland og Sverige.

Når vi ser tilbage på tre årtier af Guds mission i dette land, indser vi, at Gud har brugt os og mange søstre og brødre fra udlandet til at styrke kirken, til at sprede det gode budskab og til at nå ud til dem, hvis liv ikke er let i hverdagen. I al denne tid har vi set Helligånden bevæge sig på særlige måder, og vores hjerter er fulde af taknemmelighed, især til vores vigtigste ven og støtte, BDM.

Vi føler os velsignede og privilegerede over at være vidne til Guds nærvær iblandt os, selvom der stadig er udfordringer efter covid-tiden.

Hjælp og inspiration til børn og unge

Lektiehjælp efter skoletid i byen Lezha startede i januar 2023, og i dag har vi to grupper med 20 børn i hver, der følger vores program for 1. til 9. klassetrin. De følger en ugentlig tidsplan udarbejdet af vores leder, som også er lærer. At arbejde med romasamfundet er en velsignelse, og vi ser dets frugter dag efter dag.

Et ungdomsseminar blev afholdt i april 2023 på vores lejr i Pogradec, støttet af vores søstre og brødre i Brødrekirken i Stockholm. Emnet for dette seminar var “Min identitet i Jesus Kristus”, og det var meget nyttigt for de unge at studere Bibelen sammen og dele erfaringer fra deres menigheder.

Personlig pleje for kvinder

Påsken var en velsignet tid for alle – alle grupper havde forskellige aktiviteter i løbet af påskeugen, og vi havde den sædvanlige søndagsmorgengudstjeneste i Tirana med medlemmer fra de seks menigheder.

Den første fase af programmet “Personlig pleje for kvinder” kombineret med bibelstudier blev implementeret i maj-juni 2023, støttet af Brødrekirken i Tyskland (HMH). Dette program havde til formål at øge bevidstheden om god hygiejne og personlig pleje, forebyggelse af forskellige sygdomme mm. Der blev afholdt tre åbne dagsmøder i Pogradec, Burrel og Tirana med deltagelse af søstre fra Elbasan. Ved hvert møde underviste en læge om kvinders medicinske udfordringer og det sociale liv hverdagen. Alt dette blev kombineret med bibelstudie om, hvorfor kvinden blev skabt, nemlig som partner med manden, begge som medarvinger.

30 års-jubilæum fejret

Højdepunktet dette år var fejringen af Brødrekirkens 30 års-jubilæum i juni 2023. Det, der gjorde denne festgudstjeneste speciel, var tilstedeværelsen af den første danske missionær, der lagde den første sten til Brødrekirken i Albanien, Ankjær Toftgaard Poulsen, sammen med Viola Grillo, Merita Meko og Vjollca og Eduard Mazi.

Det var velsignet efter 30 år at se frugterne af en meget vanskelig start i det postkommunistiske Albanien og besøge nogle af de grupper, hvor disse “første kristne” uddelte bibler og delte evangeliet. Vi takker Gud for hans kirke i Albanien og for 30 års mission.

Kirken er som en familie

I juli havde vi vores bibellejr i Pogradec – dette var den første store lejr efter Covid. Selvom vi havde et begrænset antal deltagere i forhold til målsætningen om maks. 70, var alle 4 dage velsignede.

Især to søstre fra menigheden i Pogradec blev rørt over lejrprogrammet og de diskussioner, vi havde. Det var første gang for Leonora og Bule at deltage i lejren.

– Gud talte til mig på en måde, som jeg ikke kan forklare, sagde Leonora.

– Dette er en familie, hvor Gud er lederen, og hvor jeg føler mig velkommen som om jeg altid har været her, sagde Bule.

Udruster kommende ledere

I september holdt vi lederseminar for at udruste lægledere i Albanien. Vi havde besøg af søster Elisabeth Miller fra Brødrekirken i Northern Province, USA. Emnet var “Gud kalder, Jesus sender, Helligånden udruster”. Her fik deltagerne konkrete metoder til både at udruste andre ledere og til at vokse i tro og nå ud med Guds kærlighed.

Selv rejser jeg rundt i menighederne efter en bestemt plan og besøger grupperne hver anden eller hver tredje uge. De fleste gange fejrer vi nadver sammen. I adventstiden forbereder vi os til dåb i Burrel og i Bathore.

Lige nu forbereder vi os på anden fase af programmet ”Personlig pleje for kvinder” i november og december 2023 og ser frem til advents- og julegudstjenester og fejringer af lyset og håbet om vores opstandne Frelser.

Da vi startede ekstraundervisningen, gik Megi ikke skole; hun fik ikke lov af sine forældre. Vi besøgte hendes familie og fik talt med forældrene. Derefter vendte hun tilbage til skolen, og i dag går Megi i 8. klasse.

Romeo Malaj er en elev fra romasamfundet samt en af vores elever i Lezha, som afsluttede 9. klasse og fortsætter i gymnasiet efter at have deltaget i vores program med lektiehjælp og ekstraundervisning i kirken.