Albanien: Det skete i 2022

I løbet af 2022 har vi, som alle andre kirker verden over, forsøgt at finde nye måder at holde gudstjeneste på efter Coronakrisen. Året bød på mange udfordringer, for mange havde næsten glemt, hvad det ville sige at gå i kirke hver uge. De var vant til onlinetjenesterne, så det krævede en stor indsats at overvinde denne udfordring.

Vi kalder det en ny begyndelse og fortsatte med ugentlige bibelstudier for ledere, hvilket viste sig at være meget effektivt i det lange løb. Et lederseminar i Pogradec ledet af vores præst Jørgen Bøytler var en velsignelse, fordi vi havde mulighed for at planlægge og se, hvordan vi kan forbedre arbejdet i de seks menigheder.

Kirkens bestyrelse har besluttet at kalde denne tid “en ny begyndelse”, idet vi er opmærksomme på de udfordringer og prøvelser, der ligger foran os.

Møder, aktiviteter og tilbud er startet i alle grupper, og i de fleste af dem arbejder vi med børn, unge, unge voksne og voksne (mest kvinder). Vi opfordrer stadig folk til at gentænke kirken som et åndeligt ansvarsområde og deltage i de ugentlige gudstjenester.

Kvinder er en meget vigtig del af vores kirke, så bortset fra gudstjenester, bestræber vi os altid på at udstyre dem med nye kompetencer, der kan hjælpe dem med at klare hverdagens udfordringer, især på de områder, hvor indstillingen stadig er begrænsende, og kvinder ikke bliver taget seriøst.

Arbejdet med romafamilierne vokser, og vi føler os både velsignede og privilegerede over at være engageret med dem i ABC-programmer for unge analfabeter og kvinder, samt programmer, der hjælper børn med lektier efter skoletid.

Undervisning for kvinder, som blev stoppet under Coronapandemien, starter gradvist op igen i Bathore, og kvinderne er hver uge samlet til forskellige aktiviteter.

2022 er et vigtigt år for Brødremenigheden i Albanien, fordi vi for første gang har en albansk dimittend og præst fra Moravian Theological Seminary i Bethlehem, Pennsylvania. Dena Fortuzi blev ordineret den 18. september 2022 ved en gudstjeneste, hvor der var mere end 100 til stede. Gudstjenesten blev ledet af Jorgen Bøytler og Dena blev ordineret af biskop Theodore Clemens fra den europæiske kontinentale provins, assisteret af biskop Sam Gray fra Brødremenigheden i USA. Mange søstre og brødre sluttede sig til fra Brødremenigheder verden over: Danmark, Tyskland, Sverige, USA, England, Honduras.

Nu, hvor Dena er ordineret og kan udføre sakramenterne, planlægger hun at besøge de øvrige menigheder hver måned eller hver anden måned for også at dele den hellige nadver her. Dette er årets velsignelse.

Når vi ser fremad, vil vi gerne kaldes for en ydmyg kirke, der tjener vor Herre Jesus Kristus i kærlighed, vel vidende, at ved at tjene vores folk, tjener vi Gud. Vi vil styrke arbejdet og nå ud til nye mennesker. Vi arbejder stadig med børn i fem af de seks menigheder, samt unge og unge voksne. Og vi planlægger at fortsætte med regelmæssige lederseminarer for at ledere og assisterende ledere kan vokse i bibelsk viden.